Om

Lutte Berg föddes den 30:de april 1963 (svensk mamma och italiensk pappa) och tog sina första ackord, på mammans klassiska gitarr, när han var 12 år.

När Lutte Berg gick åttan startade han sin första grupp “Ägg I Mössan”. Ett år senare kom en av mammans partikamrater hem till lägenheten med en gammal Fender Telecaster och Lutte Berg blev totalt förälskad i gitarren!


Lutte Berg startade tillsammans med goda vänner sin andra grupp “Astra Khan” och beslutade då att elgitarren skulle vara hans instrument och att musiken skulle bli hans levebröd.


Lutte Berg sökte till Södra Latins Musikgymnasium och hade turen att komma in. Det var för honom en kick att fördjupa sig i musiken och att lära sig musikteori, att få studera gitarr och att ha ensemble osv.
Mer eller mindre i den perioden startade Lutte Berg “WheneverBand” och med gruppen hade han sina första interessanta spelningar som t.ex en direktsänd konsert på Sveriges Radio. Efter 3 år på Södra Latin sökte Lutte Berg och kom in på Skurups Musikfolkhögskola. Där blev han kvar bara ett år beroende på att han fick ett jobberbjudande som kompositör och musiker på ROJ Teatern i Handen.

För en 20 åring som Lutte Berg var det ett riktigt drömjobb. Han hade total frihet i komponerandet och kunde experimentera med vilka musikkonstellationer som helst! Lutte Berg tillbringade 5 år på ROJ och lärde sig väldigt mycket men sedan var det dags att växla om och han bestämde mig för att flytta till italien. I Italien började Lutte Berg bli interesserad av etnisk musik. Hans jazzrockbakgrund blandas här med de nya instrumenten Lutte Berg spelade så som saz och bandlös 12 strängad klassisk gitarr. Lutte Berg började lira med musiker som spelade tabla, darbouka, douduk, zampogne(italiensk säckpipa) och många andra spännande instrument.


Ett par år senare(1990)spelade han in sin första cd “Mountain’s Breath”. Producent var Pino Daniele och skivbolaget hette Freeland. Samma år spelade Lutte Berg in en mini cd med Mick Goodrick.1993 spelade Lutte Berg in sin andra cd “Santa Sofia” tillsammans med bl.a Paul McCandless(Oregon) och Antonello Salis. Skivan blev hans första lite mognare inspelning, mycket tack vare Fabrizio Cesare som spelade keyboard, arrangerade och komponerade tillsammans med Lutte Berg. Utan honom skulle skivan inte ha låtit lika bra.
1998 spelade Lutte Berg in sin tredje platta “Mascaro’” för skivolaget Equipe. Mascaro’ är en introspektiv skiva inspelad under en lite speciell period i Lutte Bergs liv. Plattan är mestadels inpelad på en ADAT bandspelare och 2 mickar hemma i hans lägenhet i syditalien. Förutom några låtar är det mest solo och duo låtar där Lutte Berg spelar med sig själv(gitarr,elgitarr,elbas och mandola) eller med några nära vänner och medmusikanter så som Javier Girotto och Luca Pirozzi.

2004 spelade Lutte Berg in sin 4:de cd “Ensemble” för bolaget Wide. Det var hans första “live in studio” platta och den första med sin Lutte Berg Ensemble. Alessandro Gwis(piano), Luca Pirozzi(bas) och Massimo Manzi(trummor) är de finaste musiker Lutte Berg kan drömma om för sin musik. År 2009 spelade samma ensemble in “Landskap”. Ideen med denna skiva var att låta kompositionerna leda. Lutte Berg ville inte arrangera för mycket. Kompositionerna och musikernas instinkt skulle bli arrangemangen.
Mötet med Gabriele Coen har varit en lyckoträff. Coens inställning till musik och deras gemensamma vilja att experimentera gör att Lutte Berg älskar gruppen Gabriele Coen&Jewish Experience. Gruppen har hittills spelat in 2 skivor(Awakening och Yiddish melodies in jazz) för det amerikanska skivbolaget Tzadik och är producerade av kultmusikern John Zorn.

År 2012,efter 25 år i Italien, tyckte Lutte Berg att det var dags att flytta tillbaka till Sverige. Lutte och hans fru Tina flyttade in i morfars gamla och fina sommarstuga vid sjön. Naturen inspirerade dem mycket när de tog fram sina instrument och spelade. Blandningen av Tinas klassiska kontrabas sound och Lutte Bergs lite jazzigare spelsätt lät interessant så Lutte Berg började komponera för det nya han hade i huvudet.Efter en period av komponerande och rep hade Lutte Berg en repertoar med en smak av world och kammarmusik. Han tyckte att det lät ok men ville öppna upp musiken lite så han ringed sin gode vän Christer Jansson och frågade om han ville spela trummor. Efter att ha lyssnat på Lutte Bergs låtar blev han entusiastisk och tackade ja.


Nu var det dags att spela in en skiva och de tyckte alla att den skulle spelas in i den lilla träkåken ute vid sjön. De bestämde sig för en vecka i februari och Christer tog med mickar,förförstärkare och allt som behövdes för att spela in. Lutte Berg bestämde sig för att spela in helt akustiskt och utan hörlurar. Den klassiska gitarrens maxvolym fick bli allas maxvolym. Det går bra att göra så om man har så bra musiker som Christer och Tina.Efter en veckas inspelning(och goda middagar och siestas!) var plattan färdiginspelad. "Jag vill tacka Tina för hennes fantastiska sätt att spela(för matlagning och disk också!) och Christer för hans lyhörda trumspel och all teknisk hjälp som gjorde det möjligt för oss att spela in".Här är några av dom musiker Lutte Berg spelat med: Lars Demian, Agricantus, Paul McCandless, Antonello Salis, Roberto Gatto, Baba Sissoko, Javier Girotto, Mario Arcari, Paolo Innarella, Ares Tavolazzi, Mariella Nava, Armando Corsi, Ennio Rega, Simon Stålspets, Gianluca Ruggeri, Fabrizio Sferra.Här kommer några ställen där Lutte Berg spelat:The Stone(new york), Hongkong, Damascus och Aleppo(Syria), Algeries(algeriet), San Remo, Umbria jazz, Roccella Ionica jazz festival, Festival “1 maggio in piazza S.Giovanni”, Jazz in Sardegna, Festival jazz Celimontana, Bari in Jazz, AterfFrumFestival.