VärldsOrkesterFlen har fått sin VärldsOrkester!

Vårt fina Sörmland är, tack och lov, befolkat av människor som kommer från världens alla hörn.
Våra nya invånare kommer till oss med väskan full av erfarenhet.
En del sjunger eller är musiker eller dansare eller teatermänniskor. Många, utan att vara kultur arbetare, vill lära sig att stå på en scen och spela, dansa eller vara skådisar i t.ex en musikal.
Nästan alla behöver en inkörsport för att lära känna vårt land och vårt sätt att vara. I samma veva får vi svenskar en chans att lära oss av den kultur som våra “nya” svenskar delar med sig av.
Att dela med sig av varandras erfarenheter och kultur gör att vi alla växer och mognar som människor.

En världsorkester ger oss möjligheten att träffas och vi kommer att förstå varandra utan att, nödvändigtvis, prata samma språk. 
Jag har spelat runt om i världen och jag kan ha en dialog med en griot från Mali. Jag vet vad han använder för skala när han sjunger och när jag och Baba Sissoko samtalar musikaliskt så händer det saker!
Ett av arabvärldens huvudinstrument är oud. En bandlös luta med nylonsträngar.
Jag spelar bandlös nylonsträngad gitarr och vet hur deras komplicerade skalor fungerar.
I Syrien(innan detta hemska krig) spelade jag med oud musiker och utan att tala samma språk så var det musikaliska gemensamma språket en bro som enade oss.
I Indien är tabla och sitar några av dom viktigaste instrumenten. Med gruppen Worldream har jag haft turen att spela med en av europas bästa tabla spelare.
Jag har också en förkärlek för svensk folkmusik och en världsorkester har ju naturligtvis plats för svenskar och svenska tongångar.

Det jag menar med allt detta är att musiken är en viktig inkörsport och att jag som “talar” många musikaliska språk kan vara bron som enar människor.
Nu har FlenVärldsOrkester blivit verklighet tack vare Flens Komun som vågat satsa pengar på mitt projekt.
I 12 månader ska jag jobba med projektet i samarbete med Operainitiativet och med stöd från Kulturskolan, ABF och studiefrämjandet.

FlenVärldsOrkester välkomnar alla(proffs och amatörer) som vill spela,sjunga eller dansa och vi repeterar på Amazon som ligger på parkgatan 3 i Flen. Jag har öppet hus alla måndagar och tisdagar kl 15-17 för dom som vill veta mer eller önskar provspela eller sjunga.
Orkestern repeterar tisdagar 18-20.30.
VÄLKOMNA!
(Lutte Berg)

3 feb-2016
Det händer saker!


Det händer saker....Emilia (en av våra sångare) har fått en roll på Operan. Hasan(vår rappare) har förstått att punktlighet och fysisk närvaro är det viktigaste i musikbranchen(det spelar ingen roll hur bra du är om du är opålitlig, till slut ringer ingen för jobb).
Hela Orkestern repeterar med proffsanda(vår nya låt "Flenjoik" repades in på 1 timme!) och det märks att vi närmar oss 12-13 mars då vi ska spela in för vårt videoklipp. Vi får nya medlemmar varje vecka och gitarrkurserna får också nya deltagare.
Samtidigt smids det planer,i samarbete med Kulturskolan, om att förvandla Amazon till ett Kulturcentrum(med stort K) för alla kulturarbetare(svenskar och invandrare) och för dom som inte nödvändigtvis jobbar med kultur men som vill börja med t.ex dans,teater eller bild/video. Vi har också börjat på en plan som innefattar nationell och internationell samverkan med liknande projekt runt om i världen.
Som sagt....det händer saker:)

20 jan-2016
E-kuriren!


Kul att e-kuriren var på plats!

20 jan-2016
Fullt hus


Det är svårt att kommentera vad som egentligen hände igår på Amazon i Flen. En otrolig tillströmning av människor som ville delta, stötta och kolla in vad "deras" Orkester hade att bjuda på. Vi i Orkestern kände alla att något magiskt var på gång. Det är härligt att spela när man känner stödet från publiken...och de dånande applåderna! Min applåd går till hela Flen:) Här kommer några bilder från konserten. Saknar bara en bild på de 5-600 som trängdes på Amazon! Tack för bilderna Bettan.


15 Jan-2016
P4
Idag var vi inbjudna av Sveriges Radio P4 för livemusik och intervjuer. En "delegation" bestående 9 bandmedlemmar fick det bli(vi är ju 20-25 pers och det blir för mycket för studion).Det blev ett fint special program med 4 låtar och bra utförda intervjuer av de erfarna P4 värdarna. Vi hade en toppen förmiddag trots väckning kl 6:00 och 22 minusgrader :)6 jan-2016
Firandet "äntligen" slut

Nu är hela jul/nyår/trettondag firandet "äntligen" slut! Hoppas att alla har haft en jättebra semester från jobb eller skola:) Själv har jag varvat trevliga middagar med långa och härliga arrangering/kompositionspass för VärldsOrkestern. Vi har också repeterat "portionsvis" med lite olika sektioner av orkestern under festligheterna...så vi har inte suttit och "väntat på bättre tider" så att säga! Nu är det slutrushen kvar innan vår debutkonsert den 19 januari och det ska bli riktigt kul! Varmt välkomna!!!


23 dec-2015
God Jul!

Hösten 2015 har varit fantastisk för vår nyfödda FlenVärldsOrkester! Nyfikenheten och stödet vi känner från alla värmer våra hjärtan. Tidningar(e-kuriren,glimten,sörmlandsbygden), Sveriges Radio(P4) och inte minst SVT1(programmet Sverige!) har fått upp ögonen för Värlsorkestern.Inför "tjuvstartskonserten" har P4 bjudit in oss i deras inspelningsstudios för intervjuer och lite livemusik. Flens kommun vet jag följer oss med nyfikna och granskande ögon(tack Roger,Inger,Cecilia,Berit...och alla andra i kommunen) Tack till ABF som stöder oss. I närmaste framtiden(feb/mars) kommer FlenVärldsOrkester spela in ett videoklipp. Mobil inspelningsstudio från Stockholm kommer till Amazon och videobiten blir ett samarbete mellan lokala filmare och ljussättare från storstaden. Ska bli SPÄNNANDE! Nu tar vi en liten semester från repetitionerna och kör igång igen den 9 januari. Vi önskar er alla en GOD JUL!!


11 dec-2015
Tv!

Imorgon(lördag 12 dec) kl 19:00 är FlenVärldsOrkester på SVT1 i kulturprogrammet Sverige!. Media fortsätter att uppmärksamma vårt initiativ. Kul tycker vi!


2 dec-2015
Joy infected!

Igår hade vi SVT på besök hos oss. Charlotte och Douglas från kulturprogrammet "Sverige!"
kom för att spela in ett reportage om FlenVärldsOrkester. Det var en härlig upplevelse för orkestern och för nästan alla var det första gången det spelades inför ett TV team. Efter en lite trevande första låt(lite nervosism i början hade jag räknat med) så kom orkestern igång ordentligt! Vi repeterade som vanligt medans Charlotte och Douglas filmade och intervjuade bandmedlemmarna i våra korta pauser.
Som vanligt så utökades antal deltagande med 3 nya bandmedlemmar och de blev inslängda i smeten på en gång:) Lyckliga och berikade av nya erfarenheter skildes vi och sade hej(på återseende kanske?) till Charlotte och Douglas.
I ett sms "erkände" TV teamet att de blivit GLÄDJESMITTADE!
28 nov-2015
Glimten och SVT i ögat!

Det händer ibland att man inte hinner med att uppdatera det som händer angående FlenVärldsOrkester.
I det här fallet beror det verkligen på att vi jobbar på i full fart och att veckan är full av nyheter som vi måste tampas med.
Positiva grejer som tur är! Bland dessa en liten "privat" miniföreställning för Flens "språkvänner" i december(inget officiellt... första officiella giget är den 19 jan), förberedelserna inför storkonserten i januari, nya arr att förbereda för våran Orkester inför varje tisdagsrep(musikerna i orkestern är kräsna:), ny mixer och ny videokamera att lära sig...
Detta är bara några av sakerna som måste göras! Tur att allt är kul...och att media fortsätter att höra av sig. Tidningen Glimten kom ut igår med en fin artikel...och nu på tisdag kommer SVT:s Kulturredaktion ut till våra fina trakter för ett reportage!
Jag och hela FlenVärldsOrkester välkomnar som vanligt alla som vill att komma till Amazon i Flen och hälsa på...gärna med intentionen att spela och sjunga med oss!
11 nov-2015
Svårt att sova

I natt hade jag svårt att sova. Varför? Jo...det berodde på att vårt rep igår var en fantastisk upplevelse för mig.
Helt plötsligt,efter 5 rep, så smög magin in i musiken. Mina medmusikanter spelade med dynamik och lade sin själ till förfogande för musiken. Jag är väldigt stolt över vad bandet redan nu kan åstadkomma.
Av den anledningen postar jag en massa foton. Tyvärr finns inte alla med(tea ligger sjuk,lucho jobbar natt,qatr al nada försvann just då osv).
Vi hade också finbesök av Roger Tiefensee och fler från kommun samt Fred Wennerholm så dom kom med i bandfotot...ungefär som A.Hitchcock som alltid finns med i sina filmer i ett litet hörn.
Och tack Marie Andersson för alla fina bilder.

3 nov-2015
Utmaning

Kul och krävande rep igår. Emilia,som är en av sångarna i bandet, messade mig i veckan och sa att hon gärna ville sjunga Libertango av Piazzolla(Ja så är det. Man kan i princip "beställa" vad man vill sjunga så arrar jag! Vilken lyx va?).
Att göra covers, dvs spela andras låtar, kan bli en farlig fälla. Piazzolla dog 1992 men är och förblir,tillsammans med Gardel, Argentinas största musiker genom tiderna. Piazzolla moderniserade tangomusiken och tog den till "framtiden".
Faran och fällan med att spela Libertango är att försöka spela den som Piazzolla gjorde, att använda sig av hans arrangemang. Så vad blev det av våran version? Jo, det blev en "turkisk hiphop" version...med rap i sticket och ett jättehäftigt traditionellt Syrianskt dansnummer i mitten!!!
Våra nya medlemmar för dagen(Obaidah, Salah och Johanna) öste på dom också.
P.S. Bilderna är lite suddiga men det får vi stå ut med.

27 okt-2015
Stor glädje

Stor glädje i tisdags! FlenVärldsOrkester fortsätter att växa. Vi fick nio(!) nya medlemmar på en enda dag. Daniel, AnnMarie och 7 unga nya vänner från Syrien: Qatr Al Nada, Ghazzl, Mohamad, Hassan, Mahmoud,Shawki och Mohamed.
De kom alla nio med massor av energi och det blev ett riktigt superrep. Hassan slängde sig in i smeten och rappade så det rök och Mahmoud var inte sen att hänga på!
"Princess" och Qatr Al Nada körade och spelade på mina hemmagjorda shakers(caffe' lavazza burkar med torkade linser och kikärtor!). Det dansades och Mohamed plåtade när han inte körade.... jag skulle kunna fortsätta att skriva hur länge som helst!
Vi har också dragit igång studiecirklar. Gitarr och keyboard lektioner bl.a! Snart kör vi igång i köket också...

13 okt-2015
Andra repet!

Igår hade FlenVärldsOrkester sitt andra rep.
Jag ledde repet med feber och med mina luftrör i så usel kondition att det var svårt att prata...men det är otroligt hur alla musiker som medverkar gör att tillfälliga fysiska problem fullständigt glöms bort!
Till repet fick vi 4 nya musikanter i bandet och det verkar faktiskt som om det kan bli riktigt bra.
Vi börjar redan få ett "sound" som vi gillar och soundet präglas ju av att vi kommer från världens alla hörn och ger utav den kulturen vi kommer ifrån.
Här kommer några foton från repet igår....och kom ihåg: vi välkomnar många många fler som vill spela,dansa eller sjunga med oss på Amazon i Flen!
Öppet hus mån-tis 15:00-17:00. Storrep tis 18:00-20:30 ca.

9 okt-2015
Kul att FlenVärldsOrkester blir uppmärksammad redan nu av tidningar och media!
7/8 okt-2015
Intervju i "förmiddag i P4" på Sveriges Radio
6 okt-2015
Första repet!

I tisdags hade vi första repet med de förstanlända till FlenVärldsOrkester!
En sagolik blandning av människor.
Vi var 10 personer från 6 olika länder som spelade så att det rök om fingrarna.
Det var för mig en enorm glädje att se hur det redan i första repet klickade till på ett väldigt positivt sätt.
Nu ser jag fram emot nästa tisdag då vi kommer att repa igen och hoppas på ännu fler människor på plats.
Kom ihåg….det finns plats för alla och alla är välkomna!